Bejelentkezve néven.
 
 

Gomba

 

A mágikus varázsgomba néven elhíresült drog.

A gomba akárcsak a marihuána hollandiában szintén legálisan beszerezhető. Hatoanyaga a szintetikus drogok közül leginkább az LSD-hez hasonlítható. Hallucinogén drog.

Történelem. A pszichedelikus gombafajták használata egyidos az emberiséggel. Számos régészeti lelet utal ezeknek a gombáknak a használatára. Afrikai barlangok falain gombafeju, emberszeru lények rajzait találták. A szibériai sámánok kedvelt segédeszköze volt a légyölo galóca (Amanita muscaria), amely megnyitotta elottük az utat a szellemek világába. Közismert az osi dél-amerikai indián törzsek (aztékok, toltékok, maják) vonzódása a "szent varázsgombákhoz", melyeket gyakran használtak vallásos-mágikus szertartásaikhoz. Az aztékoknál külön istene volt a pszichedelikus növényekne: Xochipilli, a virágok istene, a "virágos álmok védelmezoje".A spanyolok, amint meghódították a kontinenst, betiltották a varázsgombák használatát, mivel úgy gondolták, e növények hatása nem lehet más, csak az ördög muve. Az inkvizíció tiltása azonban nem bizonyult hatékonynak, egyes törzsek varázslói még most, a XX. században is használják ezeket a gombákat. Ezek a szertartások a nyugati világ elott rejtve maradtak egészen 1955-ig, amikor R. Gordon Wasson és barátja, Allan Richardson fotográfus mexikói tartózkodásuk során részt vettek egy igazi sámáni szertartáson, ahol maguk is elfogyasztották az indiánok szent gombáját. Lenyugözo tapasztalataikról a Life hasábjain számoltak be.

A pszichedelikus mozgalom beköszöntével a varázsgombák az LSD-vel együtt széles körben elterjedtek. Albert Hofmann (az LSD felfedezoje) 1958-ban különítette el a varázsgombák két fo hatóanyagát, a pszilocibint és a pszilocint, késobb ezeket a molekulákat mesterségesen is eloállították. A varázsgombák használata napjainkban is él, sokan saját fogyasztásra, otthonukban termesztik oket. Hollandiában a varázsgombák kvázi legálisan kaphatóak az erre szakosodott boltokban (ami kissé meglepo, ha figyelembe vesszük, hogy ezeknek a gombáknak a hatása lényegében megegyezik az LSD-ével, ami még Hollandiában is illegális).

Kémia. A pszichedelikus gombafajták fo hatóanyagai a pszilocibin, a pszilocin, illetve kisebb mértékben a baeocisztin és a norbaeocisztin. Az egyes gombafajokban eltéro ezeknek az anyagoknak a megoszlása. A pszilocin eléggé instabil vegyület, hamar elbomlik (a gomba elszáradásával mindenképp), ezzel szemben a pszilocibin akár évekig is stabil marad (egy 115 éves gombából származó mintában találtak belole egy kisebb mennyiséget). Az emberi szervezetben a pszilocibin pszilocinra bomlik le és ilyen alakban fejti ki hatását. Mindkét anyag a triptaminok családjába tartozik és nagy hasonlóságot mutat az agy szerotonin nevezetu neurotranszmitterével. Pszilocinból a halálos adag az effektív (hatásos) dózis 641-szerese (ugyanez az érték az A-vitaminra 9637, az LSD-re 4816, az aszpirinre 199, a nikotinra pedig 21). A gombák a pszichedelikus hatóanyagokon kívül számos más vegyületet is tartalmaznak, ezek egyes gombafajok esetében mérgezést, rosszullétet okozhatnak.

A pszilocibin kémiai modellje.

A leggyakrabban használt pszichedelikus gombafajták a következok: Panaeolus sphinctrinus, subbalteatus (benanosis); Psilocybe baeocystis, caerulescens, cyanescens, mexicana, pelliculosa, semilanceata, stuntzii; Stropharia (Psilocybe) cubensis. Néhányan próbálkoztak már a szibériai sámánok gombájával, az Amanita muscariával (légyölo galóca) is, de ez veszélyes dolog. Az Amanita muscaria nem pszilocibint, hanem gombaatropint, bufotenint vagy muscimolt tartalmaz. Egy másik gyakori amanita faj, az Amanita phalloides (gyilkos galóca) felelos a gombamérgezések jelentos százalékáért, a benne lévo phallidin halálos kimenetelu májkárosodást okoz.

A gombából teát is lehet főzni.

 

A friss gomba nyersen is fogyasztható.

 

A feketekereskedelemben  általában a könnyebben tárolható szárított gombák kaphatóak.

Fogyasztás, tárolás. A friss gomba eheto nyersen (tipikus gombaíze van), rakható pizzára, készítheto belole tea, megszárítva és ledarálva keverheto kakaóporral, stb. de vigyázni kell vele, mert magas homérsékleten a pszichoaktív hatóanyagok lebomlanak. Egyes források szerint a tejtermékek, illetve a kálciumtartalmú ételek nem jönnek ki jól a pszilocibinnel, keverésük veszélyes lehet (az aztékok valószínuleg nem véletlenül böjtöltek a varázsgomba elfogyasztása elott). Ha a gombákat megszárítják, száraz, levegotol és fénytol védett helyen legkevesebb egy évig megorzik hatóerejüket. A szárított gombákat néha porrá orlik, és így keverik bele valamilyen ételbe.

Hatás. Mind a fiziológiai, mind a pszichikai hatások nagyjából megegyeznek az LSD-nél írottakkal. A hatás elso jelei rendszerint elfogyasztás után 10-20 perccel jelentkeznek: furcsa, vicces dolgok juthatnak a használó eszébe, nagyfokú nyugalom vagy épp ellenkezoleg, jelentos aktivitás léphet fel. Nem sokkal ezután a használó úgy érzi, mintha "katapultálták volna", és elindul "felfelé". Ebben az idoszakban jelentkezhet a rosszullét, ha a gombákat nem rágták el rendesen, vagy ha a pszilocibin interferál valamilyen étellel a gyomorban (a trip elott célszeru böjtölni vagy csak könnyu ételeket enni). Az elfogyasztás után kb. 40 perccel kezdodnek a hallucinációk, lehunyt szemmel kezdenek kivehetové válni a minták, spirálisok, ide-oda mozgó színes "pixelek". 70 perc elteltével az utazó általában már mélyen benne jár a tripben, a legerosebb hatásokat (peak) a 130. perc körül éri el. A visszatérés a 300. perc körül esedékes, az utazó ilyenkor kezd visszaemlékezni arra, ki is o és mit keres a Földön. A trip 6 óra leteltével véget ér, a befolyásoltság érzete azonban napokig, sot hetekig is eltarthat.A friss gombák a pszichedelikus hatás szempontjából jobbak a szárítottaknál (bár ezt egyesek vitatják). Ha a gombákat nem rágják el alaposan (a rostok egyben maradnak), illetve ha a fogyasztó érzékeny a gomba valamelyik alkotóelemére, akkor felléphet enyhe rosszullét. A pszichikai hatásokról eltéroek a vélemények, sokak szerint a gombák "természetesebbek, jobban összekötnek a Földdel", továbbá az élmény finomabb, "lekerekítettebb" és vizuálisabb is, mint az LSD-nél. A pontosabb megvilágítás kedvéért következzék egy - kissé talán elfogult - részlet a Psylocibe Mushroom FAQ-ból: "A pszilocibin egyszeruen pazar. Több pszichoaktív drogot is kipróbáltam már életem során, köztük a hasist, az LSD-t és a pszilocibint is. A hasis nekem általában nem jön be - félálomszeru állapotba küld, hülye gondolatokat kelt a fejemben és kissé elszállt hangzást kölcsönöz a zenének. Az LSD sem tetszik igazán, talán alacsony dózisok esetén megállja a helyét (partykon vagy ilyesmi). A magas dózisok nekem túl durvák. Az acid felnyitja az fejedet: foszerepben te és az agyad, mindez 12 órán keresztül. Minden érzékletet ezerszeresére nagyít, egyszeruen túl - intenzív. Intenzív, ez a jó szó rá. Az LSD hatása alatt gyakran éreztem úgy magam, mintha elmerülnék valamiféle kemikáliában, valami annyira tiszta és hatékony anyagban, aminek egyszeruen nincs helye a természetben. Az LSD túlságosan steril, túlságosan tiszta. Egy 12 órás acid-fürdo igazán fárasztó, mind fizikailag, mind mentálisan. A pszilocibin azonban... tökéletes.

Kirándulás a szellemvilágban... látomások, utazások és lenyugözo mentális hallucinációk... A gomba közvetlen ISDN-kapcsolatot biztosít a földanyához, megbocsátó, finom anyag. Hatása alatt hallod a bolygó énekét és a gomba szellemének hangját. A gomba a természet gyermeke, nem kötodik a Földön élo emberek cselekedeteihez, sorsához. Általa a tested kikapcsolódik az áramkörbol, gyakran el is felejted, hogy egyáltalán létezik. Hat óra - nem túl kevés, nem is túl sok: ideális."

Veszélyek. Akárcsak a többi pszichedelikus szer, a varázsgombák is nagy veszélyeket rejtenek magukban. Ugyanúgy okozhatnak bad tripeket, pszichotikus reakciókat is, miként az LSD. Amit Timothy Leary az LSD-vel kapcsolatban megfogalmazott, itt is érvényes: "Az acid nem való mindenkinek... csak az egészséges, vidám, jó humorérzékkel és önbizalommal rendelkezo embereknek. Az, hogy valaki ehhez az `elithez' tartozik-e, teljes mértékben az egyéni megítélés kérdése. Ha nem bízol magadban, az önkontrollodban, a rátermettségedben, nagyon kérlek, ne nyúlj ezekhez a szerekhez."

A pszichedelikus szerek "kinyitják az észlelés kapuit". Ezeket a kapukat, ha egyszer nyitva vannak, soha többé nem lehet teljesen bezárni. Éppen ezért e szerek használata nagyfokú felelosséggel jár. Ezek a szerek nem a szórakozást, a kikapcsolódást szolgálják, hanem az ember önmegismerésének máig ismert leghatékonyabb (és legveszélyesebb) eszközei.

Felkészülés az utazásra. Ha valaki nem tud ellenállni a kísértésnek, és bele akar vágni egy "gomba-túrába", célszeru odafigyelnie a következokre: A trip elotti napokban hagyjon fel a szokásos napi rutinjával, kapcsolódjon ki, olvasson, nézzen természetfilmeket, meditáljon, menjen ki az erdobe. Ne egyen nehéz ételeket, vigyázzon a testi-lelki egyensúlyára. A trip napján nem árt a böjtölés. Gondosan ügyeljen a hely megválasztására, csökkentse minimálisra a kedvezotlen külso behatások esélyét. Ha négy fal között szeretne utazni, takarítson ki és szelloztessen. Húzza ki a telefont, és elore mondja meg ismeroseinek, hogy ne keressék. Vegyen föl laza ruhákat, melegítot, amitol könnyen meg tud szabadulni (ha akar). A trip során legyen hova lefeküdni (ágy, matrac, padló). Készítsen elo könnyu ételeket, italokat (vigyázzon, ne legyen bennük koffein vagy más nem kívánatos szer - legjobb a tiszta, friss víz). A friss virágok gyönyöruek és fantasztikus illatúak a trip alatt. Sötétítsen be, amennyire lehet, a trip vizuális része igazán jól a sötétben érvényesül.Trip és zene. A zene egyike a jó tripek legfontosabb kellékeinek. A zene a trip alatt milliárdnyi módon befolyásolja a képzeletet, a hangok láthatóvá és érezhetové válnak (pontosabban vizuális és érzelmi hallucinációkat keltenek), ezért egyáltalán nem mindegy, hogy valaki milyen zenét hallgat. Vannak zenekarok, akik direkt a pszichedelikus szerek hatásához illesztett zenét komponáltak.

Íme az ide vonatkozó ajánlások a Psylocibe Mushroom FAQ-ból:

Ambient. Ashra Temple, John Cage, Cluster, Brian Eno, Robert Fripp, Steve Hillage, Daniel Lanois, Pink Floyd, David Toop & Max Eastley, Tangerine Dream, Tuu, Aphex Twin, James Bernard, FFWD, Future Sound of London (FSOL), Pete Namlook, The Orb, William Orbit, Seafeel, Sun Electric, Terre Thaemlitz.
Etno. Tradicionális népzenék, sámáni dobolás, didjeridoo vagy bármi olyan zene, amelynek vallásos extázis eloidézése a célja (gregorián énekek, buddhista szerzetesek kántálása, stb.) A meditációs zenék különösen jók.
Minimálzene. Terry Riley, Steve Reich, Philip Glass, Lamonte Young "pszichoakusztikus" muvei. Kizárólag ínyenceknek.

Csend. Vagy teljes csend, vagy a természet hangjai. Ez talán a legtökéletesebb tripzene. A hulló esocseppek hangja felülmúl mindent, amivel az emberi faj valaha is eloállt.
Ezeken kívül sokan nagyra értékelik a pszichedelikus rockzenét (Ozric Tentacles, Ship of Fools, Mandragora, Porcupine Tree, Hawkwind) és a pszichedelikus trance-t (Astral Projection, Hallucinogen, Doof, Cosmosis, Chakra & Edi Mis, Man With No Name, Etnica, The Infinity Project).Az utazás. Egy gomba-tripre ugyanazok a "szabályok" vonatkoznak, mint egy LSD-tripre. Célszeru elore elhatározni, hogy mit akar az utazó "odafent" csinálni (meditálni, leszállni az alvilágba, kikémlelni a jövot, stb.). Ha valaki egyszer "feljutott", viszonylag könnyen elfeledkezhet arról, hogy a trip jellegét végso soron o szabja meg, erre - vészhelyzetben - nem árt emlékeztetni. Különösen az elso alkalmakkor gyakori, hogy a használó teljesen elfeledkezik magáról, és csak szájtátva bámulja a tudat birodalmát.

A gombák keverése más drogokkal. Az alkohol kábító hatása révén megnyugtat, elveheti az "élét" a tripnek, de le is gyengíti a hatást. A trip megszünteti a "berúgottságot". Nagy mennyiségu alkohol rosszullétet, hányást eredményezhet. A cannabis szívása felerosíti és meghosszabbítja a tripet (mások szerint leállítja, ez valószínuleg egyéntol függ). A gombák ecstasy-val való keverését "MX-rakétának" hívják (M: mushroom, X: ecstasy), ennek a kombinációnak hasonló hatása van, mint a "candyflipping-nek" (LSD+XTC), azaz a trip intenzitása erosen megno. A trip alatt jólesik a dohányzás (már annak, aki szeret dohányozni). A többi pszichedelikus szer és a varázsgombák között kereszt-tolerancia áll fenn, ezért nincs értelme oket együtt fogyasztani.

Nyugat afrikai varázsgomba szobrocskák.

drogokhoz vissza